Je eerste liedje

Wat is het eerste liedje dat je hebt geleerd? Lastig hè. Valt vaak in de categorie In de mist van de tijd verdwenen. Vermoed ik tenminste. Misschien was je eerste wel een heel bekend liedje, bijvoorbeeld “Klap eens in je handjes, blij, blij, blij”. In dat geval heb je het na die eerste keer wellicht zo vaak gezongen, dat de herinnering van het aanleren langzaam is weggezonken. Dat is tenminste mijn theorie, want het enige liedje waarvan ik me “de eerste keer” concreet herinner, heb ik daarna nooit meer gehoord. En ik vermoed dus dat daarom de herinnering aan die eerste keer is blijven hangen: die is uniek en niet door vaak herhalen van hetzelfde liedje in allerlei andere situaties vervaagd.

Ik herinner me ook niet het complete lied, alleen een fragment van vijf woorden op een melodie, als volgt: “Mijnheer u maakt mij kwaad”. Ik zie daarbij het wat verbeten gezicht van de kleuterjuffrouw voor me, die mij en de groep 5-jarigen om mij heen deze woorden probeert na te laten zingen. Zonder veel succes. Want het is vermoed ik bij die eerste keer of misschien keren gebleven; het liedje beklijfde niet en werd waarschijnlijk snel afgevoerd. Wonderlijk eigenlijk, dat het aanleren van een lied wat ik daarna nooit meer heb gehoord, zo concreet in mijn geheugen is blijven hangen. Als je “Mijnheer u maakt mij kwaad” denkt te herkennen, dan hoor ik de rest van het liedje graag van je. Googelen brengt geen uitkomst, en ik ben toch wel nieuwsgierig waar het eigenlijk over gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...