Voor liefhebbers van oude liedjes en songs

Mensen van 55 jaar en ouder bezoeken voorstellingen en optredens, zijn op de hoogte van waar het leuk is om te eten, bekijken tentoonstellingen, willen graag meepraten over ontwikkelingen in cultuur en maatschappij, enzovoorts. Bijblijven, mensen! Genieten!!

Gelukkig vinden 55-plussers het vaak ook fijn om het verleden te koesteren. Nieuwe schatten vergaren is leuk, maar heb ook plezier van wat je al vergaard hebt. Leo Borst van Zingen met Leo brengt mensen bij elkaar die houden van liedjes en songs van vroeger en deze graag samen met anderen zingen.

Samen deze liedjes zingen kost eigenlijk weinig moeite – de melodie is bekend en de teksten worden op een scherm vertoond. Toch brengt dat ongecompliceerde zingen van bekende, voornamelijk Nederlandse en Engelse liedjes van vroeger, veel moois in een mens omhoog. Vaak in de vorm van vrolijke en opbeurende gevoelens. Onderzoekers bevestigen nu wat veel mensen al wisten: samen zingen maakt blij, schept een band en is gezond voor lichaam en geest.

Leo Borst van Zingen met Leo gaat er zelfs prat op dat spontaan zingen positiever op het gemoed werkt dan ingestudeerde koormuziek. “Ik heb jarenlang beide naast elkaar gedaan, maar ben uiteindelijk gestopt met in een meerstemmig koor zingen, want ik werd veel blijer van vrijuit zingen.” Anderen blijkbaar ook want, zo weet Leo te melden, “een keer vroeg iemand bij de uitgang van ons zangzaaltje of ik soms alcoholica verstrekte op mijn zangavonden. Want de mensen waren zo uitgelaten. Maar dat is wel wat onbekommerd zingen met mensen kan doen.”

Heel uitgelaten na het zingen is overigens geen regel, vertelt Leo. “Dat hangt ook af van de zangers en hun stemming. De aanwezige mensen kiezen zelf de liedjes. Een paar rustige liedjes in een kalm tempo brengen soms een meer delicate stemming en zo eindigt de zangbijeenkomst ook wel eens. Dat is ook het avontuurlijke van Zingen met Leo, je weet nooit precies welke kant het op gaat omdat er honderden liedjes en songs zijn om uit te kiezen.”

Iedereen is natuurlijk welkom bij Zingen met Leo. “Er zijn gaan voorwaarden aan verbonden, dat je zuiver moet kunnen zingen of zoiets.” Toch is er wel een verbindende factor, valt Leo op. “Alle mensen die komen zingen hebben een passie voor liedjes van decennia oud, die ze toch weer als nieuw ervaren bij het samen zingen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...